English
Deutsch
Nederlands

Koninklijke Onderscheiding

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Op vrijdag 24 april 2020 in de vroege ochtend werd Jan Tinnemans (Mechelse herder kennel Perle de Tourbière) volledig verrast toen de burgemeester van zijn woonplaats hem telefonisch mededeelde dat "het Zijne Majesteit de Koning had behaagd hem een Koninklijke onderscheiding toe te kennen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau".

Even later bezocht de burgemeester hem en echtgenote Vergine persoonlijk -wel op gepaste afstand vanwege het coronavirus- om hem een bloemetje te overhandigen. Het moment van de daadwerkelijke uitreiking van het lintje volgt later dit jaar (ook weer ten gevolge van de corona-maatregelen).

De burgemeester sprak ondermeer de volgende woorden uit:

"De heer Tinnemans zet zich al 50 jaar in voor de fokkerij van raszuivere Mechelse herders die na intensieve training geschikt zijn als politiehonden.

In deze periode is hij al ruim 41 jaar (1979-heden) bestuurlijk actief als voorzitter van Politiehond Vereniging (KNPV) ‘De Trouwe Vriend’ Nederweert. Hij is als bestuurslid verantwoordelijk voor het voortbestaan en de ontwikkeling van deze vereniging. Ook heeft hij ervoor zorggedragen dat er in 1996 een fraai stenen clubgebouw is gerealiseerd. Daarnaast heeft hij er door middel van een zorgvuldig fokprogramma voor gezorgd dat in de afgelopen 50 jaar talloze Mechelse Herder-pups ter wereld zijn gekomen, met als basis het ontwikkelen van karaktereigenschappen die voldoen om te functioneren als goed bruikbare politiehond.

"Vele honden uit zijn kennel ‘Perle de Tourbière’ hebben dan ook dienst gedaan, en doen dat tot op de dag van vandaag nog steeds, als politiehond in diverse politieregio’s in heel Nederland, maar ook in diverse buitenlandse politiekorpsen, met name in de Verenigde Staten.

De heer Tinnemans wordt in binnen- en buitenland gezien als een autoriteit op het gebied van fokken en opleiden van politiehonden".

Hier vindt u de brief van de gemeente.
Hier vindt u de brief van de provincie.

 

Voor een interview in "Hondensport en Sporthonden" naar aanleiding van de Koninklijke Onderscheiding, klikt u hier!!

Voor een interview in "De Politiehond" naar aanleiding van de Koninklijke Onderscheiding,
klikt u hier!!

hond
hond