English
Deutsch
Nederlands

Onderscheidingen

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Op vrijdag 24 april 2020 in de vroege ochtend werd Jan Tinnemans (Mechelse herder kennel Perle de Tourbière) volledig verrast toen de burgemeester van zijn woonplaats hem telefonisch mededeelde dat "het Zijne Majesteit de Koning had behaagd hem een Koninklijke onderscheiding toe te kennen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau".

Even later bezocht de burgemeester hem en echtgenote Vergine persoonlijk -wel op gepaste afstand vanwege het coronavirus- om hem een bloemetje te overhandigen. Het moment van de daadwerkelijke uitreiking van het lintje volgt later dit jaar (ook weer ten gevolge van de corona-maatregelen).

De burgemeester sprak ondermeer de volgende woorden uit:

"De heer Tinnemans zet zich al 50 jaar in voor de fokkerij van raszuivere Mechelse herders die na intensieve training geschikt zijn als politiehonden.

In deze periode is hij al ruim 41 jaar (1979-heden) bestuurlijk actief als voorzitter van Politiehond Vereniging (KNPV) ‘De Trouwe Vriend’ Nederweert. Hij is als bestuurslid verantwoordelijk voor het voortbestaan en de ontwikkeling van deze vereniging. Ook heeft hij ervoor zorggedragen dat er in 1996 een fraai stenen clubgebouw is gerealiseerd. Daarnaast heeft hij er door middel van een zorgvuldig fokprogramma voor gezorgd dat in de afgelopen 50 jaar talloze Mechelse Herder-pups ter wereld zijn gekomen, met als basis het ontwikkelen van karaktereigenschappen die voldoen om te functioneren als goed bruikbare politiehond.

"Vele honden uit zijn kennel ‘Perle de Tourbière’ hebben dan ook dienst gedaan, en doen dat tot op de dag van vandaag nog steeds, als politiehond in diverse politieregio’s in heel Nederland, maar ook in diverse buitenlandse politiekorpsen, met name in de Verenigde Staten.

De heer Tinnemans wordt in binnen- en buitenland gezien als een autoriteit op het gebied van fokken en opleiden van politiehonden".

Hier vindt u de brief van de gemeente.
Hier vindt u de brief van de provincie.

KNPV ONDERSCHEIDINGEN

Zilveren Speld
In 2005 werd de Zilveren speld aan Jan Tinnemans aangeboden door de voorzitter van de afdeling Limburg op voorspraak van zijn (club)leden van de PHV Trouwe vriend als bijzondere verdienste en ter gelegenheid voor zijn jubileum van 25 jaar voorzitter van PHV De Trouwe Vriend.
 

Gouden Speld
In 2007 werd door het hoofdbestuur tijdens de receptie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de KNPV een gouden speld uitgereikt aan de heer Jan Tinnemans te Ospel. Deze gouden speld had hij gekregen voor bijzondere verdiensten voor de KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging) en bovendien werd hij aangeduid als pionier voor de Mechelse Herder met stamboom binnen de KNPV. De gouden spelt is de hoogste onderscheiding die KNPV telt.

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 
 

PERS

Voor een uitgebreid artikel over Jan Tinnemans in het magazine "Hondensport en Sporthonden", klikt u hier!!


Tevens wordt Jan Tinnemans regelmatig genoemd wanneer het over het africhten en fokken van Mechelse herders gaat. Zo wordt hij ook aangehaald in het boek, wat gemaakt is ter ere van het 75 jarig bestaan van de Nederlandse vereniging voor Belgische herdershonden.(NVBH).  Klik op de foto's voor een vergrote versie.

 

  


hond
hond